Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, GSM hatları tarafından kullanılan ve belediye kullanım alanları içinde bulunan kaçak baz istasyonları tespit edilerek şirketlere gereken cezaların kesileceğini söyledi. Başkan Özcan, Hiçbiri babamızın oğlu değil. Haberleşme hizmetini de ücretsiz vermiyorlar. Uyanıklık yapmaya çalışmışlar biz de sessiz kalmışız. Artık böyle bir şey yok” dedi.

Haber: Erol DEĞİRMENCİ

Bolu Belediye Meclisi Haziran Ayı İlk Oturumu'nda gündem maddelerinden Elektronik haberleşme geçiş hakkı ve GSM sistemleri baz istasyonlarının yer seçim belgesi ücretlerinin 2019 yılı Gelir Tarifesine eklenmesi meclis üyelerinin oylarına sunuldu. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın ücretlerin komisyonda belirlenmesi isteği ile madde Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edildi. Komisyonda alınacak karar doğrultusunda belirlenecek ücretler ikinci oturumda meclis üyelerinin oylamasına sunulacak.

“CEZA VERMEMİZ GEREKENLERE CEZA VERECEĞİZ”

GSM firmaları ve Telekom'un kurduğu baz istasyonları hakkında konuşan Başkan Özcan, bazı istasyonların belediye sınırları içine izinsiz kurulduğunu söyledi. Baz istasyonlarının yapımı için alınması gereken tadilat ruhsatlarının da alınmadığını ifade eden Özcan, bu istasyonları tespit ederek gerekli cezaların kesileceğini söyleyerek, GSM firmaları ve Telekom biliyorsunuz ki baz istasyonları kuruyor. Şu ana kadar hangi firmanın kaç baz istasyonu var bilmiyoruz. Kendi kiraladıklarımızı biliyoruz ama özel olarak kiralananları bilmiyoruz. Firmalara bir yazı yazdık. Sorumluluk bölgemizde olan baz istasyonlarınızın sayısını bildirmelerini istedik. Bizden önce bazı belediyeler yapmış. Ticari sır diye vermemişler. Buradaki işin özelliği ise şu teknik arkadaşlarımız bilirler bu tip baz istasyonlarının çatılara konulabilmesi için tadilat ruhsatı almaları gerekir. Hiçbirinde tespitlerimize göre böyle bir şey yok. Biz bunların tespitlerini yapacağız. Ceza vermemiz gerekenlere ceza vereceğiz” şeklinde konuştu.

“HİÇBİRİ BABAMIZIN OĞLU DEĞİL”

GSM firmalarından bu baz istasyonlarını tespiti adına bilgi istediğini fakat ticari sır denilerek kendisine verilerin verilmediğini söyleyen Özcan, firmalar için Hiçbiri babamızın oğlu değil” dedi.

Başkan Özcan, Bir de halkın esenliğinden sorumlu olan bir belediyeye, sağlığımızı tehdit ettiği iddia edilen baz istasyonlarını sayısının bildirilmemesi ben ticari sır olarak değerlendiremiyorum. Böyle bir şey olmaz. Yan apartman bir duvar ötede baz istasyonu olup olmadığını yan komşu bilmiyor. Böyle bir şey olamaz. Belediye zaten bilmiyor. Neymiş, ticari sırmış. Bu zaten olamaz. Biz gerekeni yapacağız, kesmemiz gereken cezaları keseceğiz. Hiçbiri babamızın oğlu değil. Haberleşme hizmetini de ücretsiz vermiyorlar. Uyanıklık yapmaya çalışmışlar biz de sessiz kalmışız. Artık böyle bir şey yok” ifadelerini kullandı.

“ALIN SİZE YENİ GELİR KALEMİ”

Son olarak internet kabloların yol altından geçirilmesinde Geçi Hakkı Paralarının” firmalardan talep edilmediğini söyleyen Özcan, Sayıştay'ın hazırladığı yönetmelik çerçevesinde bu paraları da alacağını söyledi. Başkan Özcan, yapılan bu usulsüz işin Sayıştay'a göre düzenlenmesi ile belediyeye yenir bir gelir kalemi olacağını söyleyerek, İkincisi daha vahim. Bizim 2012 yılında çıkan ve 2014 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelik ile bu firmaların fiber optik kablo döşüyor. Biz bunlardan sadece yol tahrip bedeli almış. Bu kabloların geçiş hakkı ücretini talep etmemişiz. Biz bunu araştırırken ortaya çıktı ki bazı belediyeler Sayıştay'dan tenkit yemiş. Türksat, Telekom gibi firmalar var. Biz yıllardır bu gelirleri almıyoruz. Niye almadın denilerek tenkit edilen belediyeler olmasına rağmen. Şimdi biz bunları yeni bir tarife cetveline koyup bunu hayata geçireceğiz. İnternete indirim yapmıyorlar ama belediyenin alması gereken parayı istenmediği için vermiyorlar. Bu paralar küçük paralar değil. Bu geçiş hakkı paralarını isteyeceğiz. Hatta geriye dönük paralarında tahakkukunu yapacağız. Bu zaten Sayıştay'ın da açık sözü. Tarife çıkması için komisyona sevk edilmesi gerekiliyor. 4 yıl süreyle geçiş hakkı talep etmeyeceğim demiş belediyemiz. Çok şükür ki Sayıştay bu konuda da elimizden tutmuş. Yönetmeliğe aykırı protokol düzenleyemezsin. Yönetmeliğe göre alman gereken parayı protokolle vazgeçemezsin. Yeni gelir kalemi lazım diyorduk. Alın size yeni gelir kalemi” dedi.