Ramazan bayramının son gününde Bolu’nun Göynük ilçesine bağlı Bölücekova köyünde bulunan Çatak barajında şüpheli balık ölümleri meydana geldi. Ölen sazan balıkları kıyıya vururken, konu hakkında Bolu Valiliği harekete geçti. Dereden ve balıklardan numune alan ekipler, inceleme için Ankara’ya gönderdi.
Konu hakkında ilk açıklama İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yapıldı. Yapılan açıklamada, “İlimiz, Göynük İlçesi, Bölücekova Köyü’nde bulunan Çatak Barajında yaşanan balık ölümleri ile ilgili olarak ulusal ve yerel basında çıkan haberler üzerine Valilik Makamının talimatları ile derhal harekete geçilerek 25/05/2020 tarihinde Çatak Barajı ve Dedeler Köyü civarında, özellikle bu bölgede faaliyet gösteren ve Çatak Barajını besleyen dereye deşarj yapan işletmelerde İl Müdürlüğümüz personelince inceleme ve denetimler yapılmıştır.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince mahallinde yapılan incelemede Çatak Barajının çeşitli noktalarında ölü balıklara rastlanılmıştır. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından balıkların ölüm nedeninin tespiti için balıklardan numune alınıp Merkez Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsüne gönderilmiştir.
Bakanlığımızca yetkilendirilmiş laboratuvarda analizleri yaptırılmak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, atıksu numuneleri alınmıştır. Denetim esnasında herhangi bir kaçak deşarja rastlanmamış olup atıksu arıtma tesislerinin çalışır vaziyette olduğu görülmüştür.
Laboratuvardan gelecek analiz sonuçlarına göre 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında gerekli iş ve işlemler yapılacaktır. Konu yakından takip edilmektedir” ifadelerine yer verdi.