Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün katkılarıyla Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde Sektörün Akademiden, Akademinin Sektörden Beklentileri” konulu panel düzenlendi. Kongre Merkezi Yeşil Salondaki paneli; Vali Yardımcısı İlhan Turgut, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyit Köse, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenciler izledi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyit Köse, sektör temsilcilerini akademi dünyası ve öğrencilerle buluşturan bu tür etkinliklerin önemine işaret ederek, Bu panel, öğrencilerimize iş imkânı ve staj olanakları sağlayan İstihdam ve Kariyer Günleri etkinliğinin ardından fakültenin düzenlediği ikinci etkinlik oldu. Bu etkinliklerle, turizm sektörü ve akademi arasındaki iş birliği ve dayanışmayı artırmayı hedefliyoruz.” dedi. Prof. Dr. Köse, bu panelin kamu-üniversite-sanayi iş birliğine önemli bir basamak oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Vali Yardımcısı İlhan Turgut ise, Turizm Haftası'nı kutlayarak, Şehrimizde turizmle ilgili neler yapabiliriz, ne çözümler üretebiliriz, turizm gelirlerimizi nasıl artırabiliriz? Bu konuda üniversitenin desteğiyle ve sektörden temsilcilerle birlikte çözümler aramaktayız. Gençler olarak şimdiden gelecek için kendinize bir yol çizebilirsiniz, ülkenize katkılar sunabilirsiniz. Panelde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelde, Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Şengül, paydaşların birbirlerinden karşılıklı beklentilerini öğrenerek, birlikte değişimlerinin sağlanabilmesi için bu tür etkinliklerin önemli olduğuna işaret etti.

“Turizm, Türkiye Cumhuriyeti İçin Stratejik Bir Sektördür”

Panelistlerden Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Türkay, sektördeki ciddi sorunlarından birinin turizm eğitimi alan öğrencilerin mezun olduktan sonra başka alanlara yönelmesi olduğunu belirterek halbuki turizm sektörünün şu anda bazı yüksek okullardaki eğitim uygulamalarının da etkisiyle iş garantisi yüksek sektörlerden biri olduğunu vurguladı.

Konuşmasında özel sektörden beklentilerini anlatan Prof. Dr. Türkay, Özel sektör başarılı bir işletmecilik uygulamasını hayata geçirmek zorundadır. Özel sektör her şeyden önce performansını artırmalı. Türkiye'de sağlam bir işletmecilik anlayışı gelişmeli. Yatırım yapabilecek, elini taşın altına koyabilecek bir özel sektöre ihtiyaç var. Staj ve iş başı eğitimi uygulamalarında özel sektörle iş birliği yapmak istiyoruz. Yani bir nevi mentorluk bekliyoruz. Müfredatın geliştirilmesi ve bilgi alışverişi yapılması konularında destek bekliyoruz. Öğrencilerimizin gelişimi için özel sektörle iş birliğinin çok kritik bir süreç olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Konuşmasının ardından bir soru üzerine Prof. Dr. Oğuz Türkay, Türkiye'nin turizm açısından tarihinden doğasına çok zengin kaynaklara sahip olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin birinci önceliği Batı Avrupa'dan turist çekmek ama şu anda pazar çeşitlendirmeye gidiyor. Bu önemli bir insiyatiftir. Şu anda Orta Doğu pazarından yüksek oranda turist alıyor. İran pazarı gelişiyor, Rus pazarıyla yaraları sardık. Orta Asya'dan turist çekmeye çalışıyoruz. Yine Uzak Doğu'dan ciddi bir ivme var. Özellikle kültür gruplarına katılıyorlar. Yani Türkiye şu anda alt yapıyı büyük oranda tamamlamış ama pazarda yeni bir imajla, güçlü bir destinasyon olarak yer tutmaya çalışıyor. Örneğin artık ülke tanıtımından vazgeçti Türkiye. Artık şehir tanıtıyoruz. Bu çok olumlu bir gelişme. İstanbul başlı başına bir destinasyon ve ayrıca tanıtılıyor. Yani yerel bazda tanıtım ön plana çıktı. Stratejik olarak çok olumlu yanlarımız var: Çok yeni tesislere sahibiz, dinamik bir genç nüfus turizmde çalışıyor. Destek faktörler çok fazla. Yüksekokullar, insanımızın konukseverliği gibi. Anadolu artık bir kültür ve doğa destinasyonu olarak pazara giriyor. Latin Amerika'da, Afrika'da tanıtıma çıkıyoruz. Bu anlamda Türkiye belki de dünyanın en dinamik turizm ülkelerinden ve esnek, aktif strateji uygulayan ülkelerden biridir. Türkiye turizmde dünyada ilk 11 içerisindedir diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

“Yıllar Sonra Mezun Olduğum Üniversitede Olmaktan Büyük Mutluluk ve Heyecan Duyuyorum”

Bolu Koru Otel Genel Müdürü Şeyda Özersin ise sözlerine, yıllar önce mezun olduğu Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde olmaktan büyük mutluluk ve heyecan duyduğunu ifade ederek başladı. Bizim mesleğimiz emek yoğun bir meslek” diyen Özersin, akademiyle iş birliği projeleri yapmak istediklerini vurgulayarak, Benim şöyle bir beklentim var: Ülkenin destinasyonunu, tarihsel, kültürel, coğrafi güzelliklerini anlatabilecek donanıma sahip olması lazım bir turizmcinin. Aynı oranda da bunları birkaç dilde anlatacak alt yapıya sahip olmaları lazım. Çünkü bir dünya insanı yetişiyor bu sıralarda. Öğrencilerin alacakları eğitimlerde hem yabancı dil noktasında hem de kültürel alt yapı noktasında çok donanımlı yetişmeleri lazım. Burada tabii ki sektörle akademiye düşmüyor bu görev sadece. Doğru platformlarda, doğru işler çıkaracak komisyonlar kurmalıyız. Belli aralıklarla toplanarak bu komisyonlarda ne yapılacağını konuşmamız lazım.” şeklinde konuştu.

Taksim International Abant Palace Otel İşletme Müdürü Murat Acar ise, öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, Sektöre yeteri kadar emek verip, bunu meslek olarak görüp, buradan para kazanabileceğinizi bilerek bu işe sarılırsanız ben hiçbir kişinin okuldan mezun olduğu günden itibaren boş kalacağını düşünmüyorum. Bunu samimiyetle ve açık gönüllülükle size belirtmek isterim. Ama önce bu işi gerçekten yapıp yapmayacağınıza karar verin. Uzun bir yola çıkıyorsunuz. Ben bu mesleğe başlayalı 33 sene olmuş ve içimdeki heyecan hâlâ bitmedi. Bunun için kendi kişisel gelişiminize çok büyük önem vermeniz gerekiyor, kendinize yatırım yapmanız gerekiyor. Sadece okulu bitirmekle bitmiyor, mutlaka işin mutfağında olmanız gerekiyor.” dedi.

Öğrencilerin sorularını da cevaplayan konuklara panelin sonunda Vali Yardımcısı İlhan Turgut, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve BTSO Başkanı Türker Ateş tarafından teşekkür plaketi ve teşekkür belgesi takdim edildi. A. Haktan Yamantürk