27 Ekim 2021 tarihine kadar Anadolu liselerinin 9. ve 10. Sınıfları başvurduğunda, 27 Ekim tarihinde mülakata girip Proje okulu olan meslek liselerine başvurabilecek.

İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Lisesi Müdürü Ayhan Vural, 27 Ekim tarihine kadar Anadolu liselerinin 9. Ve 10. sınıfları başvurduğunda, 27 Ekim tarihinde mülakata girip Proje okulu olan okulumuza girme hakkı kazanacaklarını belirtti. Vural; “Okulumuza giren öğrenciler kaliteli bir yabancı dil eğitiminin yanında uzman kadrolardan çok kaliteli bir mesleki eğitim alacaklar. 10.sınıf yaz döneminde stajda dolgun staj ücreti alacaklar. Aynı zamanda burs alma ve okul bittikten sonra da istihdam hakkı kazanacaklar. Tüm bu avantajlara sahip olmak için 27 Ekim tarihine kadar okul müdürlüğümüze başvurup gerekli formları doldurmaları gerekmektedir.”diye belirtti.

“ADE” Projesi açılış toplantısında bu konuya da değinen İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Lisesi Müdürü Ayhan Vural konuşmasında; “Gençlerimizin %60-70’i Anadolu liselerinde. Yarın bu çocuklar Anadolu liselerinden mezun oldukları zaman hepsi beyaz önlüklü olmak istiyor, hepsi tıp okumak istiyor. Hepsi doktor, mühendis, mimar olmak istiyor. Tabi bunların hepsinin tıp fakültesine gitme, mimar, mühendis doktor olma şansı yok. Belirli seviyedeki öğrencileri mesleki eğitime yönlendirmek mecburiyetindeyiz. Bu öğrencilerimizi iyi yetiştirdiğimizde yarınlarımız, geleceğimiz daha iyi olacak. Şuan içinde bulunduğumuz ortamın Gazelle’nin Genel Müdürü çok değerli Ahmet Demir Beyefendi bizim okulumuz mezunu. Düzce Turizm İl Müdürü bizim okul mezunu, Amerika’daki Prof. Fevzi Okumuş bizim okul mezunu. Mustafa Karamustafaoğlu bizim okul mezunu aynı zamanda rektör. Çok fazla akademik eleman, çok fazla işletmeci, çok fazla eğitimci yetiştirdik. Bülent Yalçın Hoca bizim okulumuz mezunu, Mustafa Karakaya Hoca otelcilik mezunu. Yani bu mesleki eğitime sahip çıkmak, tanıtmak, bunu yaygınlaştırmak o eğitimin çok kaliteli ve güzel bir eğitim olduğunu, muhakkak bu işin icra edilmesi gerektiğini herkese anlatmak zarureti vardır.”diye belirtti.

Müdürü Ayhan Vural; “Geçen hafta itibariyle biz Anadolu liselerini gezdik. Anadolu liselerinde bir ekip kurduk, üç Anadolu lisesinde kantin yaptık, okul tanıtımı yaptık. Önümüzdeki hafta bu tanıtımlarımız yine devam edecek. Bakın Anadolu liseleri 37-38 kişilik sınıflar, kapıların arkasına kadar sıralarla dolu. İçeride öğrenci koyacak yer yok. Ama maalesef üzülerek ifade ediyorum, meslek liselerimizde yeterli sayıda öğrenci yok. Tabi sistem olarak bir takım eksiklikler var ama bizim tanıtımla ilgili sıkıntılarımız da var. Bu açıdan bu projeleri özellikle mesleki eğitimin tanıtılmasına yönlendirmeliyiz. Basında, yayında, tv programlarında, projelerde bunları çok kapsamlı olarak anlatmalıyız. Bu kaliteyi göstermeliyiz. Bunu gösterdiğimiz zaman yarınlarımız çok daha iyi olacak. Çok daha iyi öğrenciler gelecek. Kaliteli bir eğitim alacak.

Mezun olduğunda istihdam garantisi veren bir eğitim kurumu olduklarını vurgulayan Müdürü Ayhan Vural; “Staj yaparken bu çocuklar 2400-2500 TL.ücret alıyordu. Sosyal güvenceleri, sigortaları var. Okul bittikten sonra istihdam garantisi var. Üniversite de akademisyen olabiliyor, işletmeci olabiliyor. Aranan eleman oluyor. Maalesef bir de bu ara eleman bizim mesleki eğitimde kanayan yaramız oldu. Herkes ağa olmak istiyor. Kimse gideyim de ben bu işe çekirdekten başlayayım, staj yapayım, çalışayım düşüncesinde değil. Direk yeni geçliğimizin sormuş olduğu soru şu; akademisyen getiriyoruz, işletmeci getiriyoruz, ‘Ne kadar para alıyorsunuz?’ sonuçtan giriyorlar. Hâlbuki ücret zaten yapılan işin neticesinde olması gereken bir şey. Bu sonuçtur, sonuçtan işe başlıyor çocuklar. Bu meslekte İngilizce dil eğitiminin, meslek eğitiminin, iyi bir gelecek için iyi bir mesleki eğitimin çok önemli olduğunu anlatmak izah etmek mecburiyetindeyiz.”ifadelerini kullandı. Haber: Fatma Marmara